Hoppa till innehållet
Vinst mot Portugal bäddar för gruppseger
Vinst mot Portugal bäddar för gruppseger
16 augusti 2021

Vinst mot Portugal bäddar för gruppseger

Sverige fick sin revansch. Fyra dagar efter den snöpliga förlusten i öppningsmatchen av förkvalet visade Sverige att blågult är det bästa laget i grupp C. Om svenskarna kan undvika en monumental kollaps i avslutningen mot Luxemburg är gruppsegern i hamn.

Tredje perioden har varit Sveriges starkaste i de senaste två matcherna. Mot Luxemburg gjorde Sverige hela 40 poäng i perioden och sopade bort all eventuell tvivel som återstod av den matchen. På måndagskvällen mot Portugal var det försvaret som klev fram och bara tillät 4 poäng i periodens första sex och en halv minut. Anfallet? Det stavades Denzel Andersson. Efter att ha varit poänglös i första halvlek dundrade han ut ur halvtid med ett fyrapoängsspel, en dunk och ytterligare en trea. Lägg därtill två blockar i försvaret.

Matchen började trevande med två lag vars anfall såg ut att spela i lera. I Sveriges första anfall blev det en turnover, ett illavarslande tecken efter att bortslängda bollar visade sig vara det som fällt Sverige i första mötet med Portugal. Men det var inte turnovers som hindrade Sverige denna gång, utan det faktum att svenskarna inte lyckades hitta nätet från någon distans. I halvtid hade Sverige satt 3 av 18 trepoängsförsök och 12 av 31 skott från golvet.

Redan innan uppkast var det blågul uppförsbacke när Marcus Eriksson fick ställas åt sidan på grund av en skada, samtidigt som förbundskapten Hugo Lopez inte kunde coacha av personliga skäl. Det betydde att Charles Barton fick hoppa in i startfemman och Kenny Grant fick göra debut som head coach i landslaget. När Melwin Pantzar sedan skadade sig i andra perioden ställde det otroliga krav på Sveriges golvgeneral och point guard, Ludvig Håkanson. Han fick nästan 36 minuters speltid och gjorde det mesta av dem med 16 poäng och 7 assist.

Uppvisning efter halvtid

Andra halvlek var i det närmaste svensk basketpropaganda, med en parad av alleyoops och exemplarisk bollrörelse. Denzel Andersson blev till slut poängbäst i matchen med 18 poäng — samtliga efter halvtid. Som lag satte Sverige 23 av 31 tvåpoängare i matchen (74 procent). Det höga portugisiska försvaret lämnade luckor nära korgen som Sverige gång på gång lyckades utnyttja.

 

Vinst mot Luxemburg säkrar gruppseger

När det bara återstår två matcher i grupp C är det Sveriges grupp att förlora. Luxemburg möter först Portugal på tisdag kväll innan Sverige och Luxemburg avslutar förkvalet på onsdag. Sverige och Portugal kommer sannolikt att sluta på samma poäng, men den interna målskillnaden pekar 17 poäng i Sveriges favör.

Portugal - Sverige, 60 - 79 (12-16, 20-15, 12-23, 16-25)
Poäng, Sverige: Denzel Andersson 18, Ludvig Håkanson 16, Christopher Czerapowicz 13, Simon Birgander 12, Mattias Markusson 7, Alexander Lindqvist 6, Charles Barton 3, Melwin Pantzar 2, Felix Terins 2.

Text: Johannes Grufstedt

Finland och världsstjärnor i VM-kval
Finland och världsstjärnor i VM-kval
1 sep 2021

Drömmatchen mot Finland blir av och eventuellt NBA-stjärnan Luka Doncic till...

Hugo Lopez lämnar
Hugo Lopez lämnar
24 aug 2021

Hugo Lopez kommer inte att fortsätta som sitt uppdrag som svensk...

Sverige gruppvinnare efter seger mot Luxemburg
Sverige gruppvinnare efter seger mot Luxemburg
18 aug 2021

Det blev en väntad svensk vinst i den avslutande matchen i grupp C....


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago