Hoppa till innehållet
Riipinen: “Vi kan spela så mycket bättre”
Riipinen: “Vi kan spela så mycket bättre”
27 februari 2022

Riipinen: “Vi kan spela så mycket bättre”

Ruset har knappt lagt sig från den svettiga vinsten i Zagreb i fredags, men nu är det Sveriges tur att spela på hemmaplan – och här kan blågult säkra avancemang till sista kvalgruppen. 

Fredagskvällen i Drazen Petrovic Basketball Center var magisk ur blågula ögon. En sexpoängsvinst över Kroatien, rankade plats 21 i världen, i deras hemmaarena är ett gott kvitto på att det svenska herrlandslaget har hittat rätt riktning. Det läskiga? Den svenska coachstaben tror att vi kan göra det ännu bättre. 

Mellan Ludvig Håkanson, Jonas Jerebko och Christopher Czerapowicz kan Sverige normalt räkna med 30 poäng mellan dem, men i första vändan mot Kroatien blev det bara 12 poäng tillsammans. De sköt också 16 trepoängare, men bara två hittade nätet. 

– Det stämmer att det finns en högre växel hos oss som lag, om vi får igång två av de tre spelarna, säger coach Mikko Riipinen. 

Istället var det Denzel Andersson (13 poäng), Viktor Gaddefors (16) och Simon Birgander (12) som bar den tyngsta bördan offensivt. Om de tre sistnämnda kan komma upp i samma nivå, samtidigt som de normalt pålitliga stjärnorna stänker i sina poäng, då blir Sveriges landslag verkligt potent. 

Förbättringspotential i turnovers och returer

I fredags spelade Sverige jämnt med Kroatien i både trepoängsskytte (båda lag satte 8/26), returtagning (34-35) och turnovers (16-16). Där tror coach Riipinen att Sverige kan göra ett bättre jobb på måndag. 

– Vi behöver ta hand om bollen och troligen göra ett bättre jobb med returtagningen. Vi behöver vinna returtagningen. 

Det samlade budskapet: Sverige storspelade, men lämnade fortfarande utrymme för förbättring. 

– Jag vill inte vara respektlös mot Kroatien, men vi kan spela så mycket bättre.

Detta står på spel

För Kroatien är läget gravt allvarligt; Om de förlorar mot Sverige på måndag kommer de behöva hjälp från andra lag i gruppen för att ens ha en chans att kvala sig vidare. I det svenska lägret är situationen motsatt, där en vinst säkrar avancemang till nästa kvalomgång medan en förlust inte nödvändigtvis är katastrof. 

Om Sverige går vidare kommer vi att bilda en ny sexlagsgrupp med de tre bästa lagen från grupp D, som i skrivande stund ser ut att bli Israel, Tyskland och Estland. Av de 24 lagen (fyra grupper med sex lag i varje) kommer de tolv bästa att kvalificera sig för World Cup 2023. 

Där finns alltså inget krut för kroaterna att spara. De måste slå Sverige på måndag. 

– Det är viktigt att belysa det, hur desperata de är, så vi förstår vilken inställning de kommer ha, säger coach Riipinen. Sen är det viktigt att vi själv plockar fram känslan av desperation och inte tittar för långt fram. Så att vi matchar den och den inte blir en blir en faktor. 

Missa inte matchen på måndag i Norrköpings Stadium Arena. Uppkast kl 19:00 och ifall du inte kan vara där på plats ser du matchen på SVT.

Text: Johannes GrufstedtFölj med Moose Nation till Finland!
Följ med Moose Nation till Finland!
17 maj 2022

Den 30 juni fortsätter herrlandslagets VM-kval med bortamatch mot Finland....

Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
Köp föreningsbiljetter till Sverige-Slovenien
11 apr 2022

Nu kan du säkra föreningsbiljetterna till sommarens häftigaste sommarens...

SBBF:s kommentar om Jonas Jerebkos val att spela i Ryssland
SBBF:s kommentar om Jonas Jerebkos val att spela i Ryssland
31 mar 2022

Svenska Basketbollförbundet (SBBF) fick igår onsdag reda på att Jonas...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago