Hoppa till innehållet
Motståndaren: Estland
Motståndaren: Estland
9 november 2022

Motståndaren: Estland

FIBA världsranking: 44
Placering i EuroBasket 2022: Utslagna i gruppspel
Facit i kvalet till World Cup 2023: 2-6
Facit mot Sverige genom tiderna: 17 vinster, 12 förluster

Sveriges motståndare på fredag, Estland, har en lång baskettradition med internationella meriter som sträcker sig drygt 80 år bak i tiden -- innan det Svenska Basketbollförbundet ens hunnit bildats. De deltog i EuroBasket 2022, vilket är mer än vad svenskarna kan stoltsera med, men väl där blev de utslagna i gruppspelet och landade slutligen på plats 19 av 24 deltagande lag.

Sedan dess har det varit tufft. I första omgången gick de med nöd och näppe vidare till Polens nackdel och rider för närvarande på en svit som innehåller fem raka förluster.

Ett vingklippt lag

Med full trupp saknar Estland det där lilla, lilla extra i spetskompetens. Deras bästa spelare hittills under kvalet har varit Maik-Kalev Kotsar, Henri Drell och Kerr Kriisa – men ingen av dessa tre ställer upp i novemberfönstret. Redan innan deras bortfall led Estland av en brist i kreativitet och oförutsägbarhet, men utan den trion kommer de få det oerhört svårt att skapa kvalitetslägen.

Kristian Kullamae är numera lagets tveklösa ledare. Han är en attackglad spelare med vilja och förmåga att ta sig till korgen, antingen för att hitta ett läge för sig själv eller servera en lagkamrat.

Med sig har han även Kristjan Kitsing, som är en av kvalets allra vassaste skyttar. Hittills har han nätat på 12 av 23 trepoängsförsök och Sverige absolut måste dedikera en resurs till att hålla sig nära honom när han är på plan. Dock är skottet Ktisings enda expertis. I försvaret är han en svag länk och räkna inte med att han skapar sina egna skottlägen.

Estland är en lagmaskin, men inte för att de kan utan för att de har inget annat alternativ. 

En kritisk match

Uppförsbacken är brant för Sverige, men för Estland är det en direkt, vertikal klippvägg. Inget av lagen är matematiskt utslagna från fortsatt avancemang i grupp J, men för förloraren på fredag kommer allt hopp att vara bortblåst. För att ha en chans att gå vidare från andra rundan i kvalet till VM 2023 är det en topp 3-placering som gäller. Finland är redan kvalificerade och Tyskland, som ligger på samma poäng som Finland, är mer eller mindre klara. Då återstår endast Slovenien, som ligger två vinster framför Sverige och tre vinster framför Estland.

Om något av lagen ska ha fortsatt hopp om en VM-biljett, då finns bara ett alternativ: vinst.
Missa inte matchen på fredag kl 18:00, svensk tid. Matchen ser du på SVT.
Text: Johannes Grufstedt.

Sverige vinner tredje raka i VM-kvalet
Sverige vinner tredje raka i VM-kvalet
14 nov 2022

Bakom 29 poäng från Ludvig Håkanson och en försvarsuppvisning från Melwin...

Uppdateringar i herrlandslagets trupp
Uppdateringar i herrlandslagets trupp
8 nov 2022

Felix Terins och Pierre Hampton har i samråd med landslagsstaben beslutat att...

Herrlandslagets bruttotrupp till VM-kvalet uttagen
Herrlandslagets bruttotrupp till VM-kvalet uttagen
14 okt 2022

I mitten av november fortsätter VM-kvalet för herrlandslaget. Med fyra...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago