Hoppa till innehållet

Dam OS-KVAL

OS-kvalet spelas den 6-9 februari 2020.

Endast 12 länder får spela i de olympiska spelen och i en global sport som basket är konkurrensen mördande. Sverige har dock genom sin historiska sjätteplats i EM tagit ett stort steg på vägen.

De regerande världsmästarinnorna USA är direktkvalificerade till OS, likaså värdnationen Japan. Dessa länder kommer dock ändå att delta i OS-kvalet men med garanti att få spela OS oavsett hur det går för dem i kvalet.

Kvalet spelas den 6-9 februari 2020 och de 16 deltagande nationerna delas upp i fyra grupper där alla möter alla. De tre bästa lagen i varje grupp går till OS förutom i de grupper där USA och Japan deltar, där går de två bästa lagen till OS.

För att säkerställa deltagande från världens alla hörn kommer de båda afrikanska lagen att lottas in i samma grupp. Det blir också två grupper som har två europeiska lag.

 

Deltagande lag

Europa: De sex bäst placerade lagen i EuroBasket 2019

Afrika: De två bästa lagen i afrikanska kvalet 2019

Amerika: De fyra bästa lagen i amerikanska kvalet 2019 (USA redan klara)

Asien: De fyra bästa lagen i asiatiska-oceanien kvalet 2019 (Japan redan klara)

 

Arrangörer

Grupperna kommer inte att spelas på samma ort utan det blir fyra olika arrangörsorter. Vilka som får arrangera avgörs i höst där de deltagande nationerna kan ansöka om att få arrangera. FIBA har sagt att ambitionen är att arrangera en grupp per världsdel (Amerika, Europa, Afrika, Asien).

 

Lottning

I november 2019 avgörs en olympisk förkval-turnering i Asien, Afrika och Amerika för att avgöra vilka lag som går vidare från dessa kontinenter. Därför äger den slutgiltiga lottningen inte rum förrän i december 2019.

Nedan finns en förklarande video från FIBA

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago