Hoppa till innehållet
Motståndarkollen: Kroatien
Motståndarkollen: Kroatien
20 februari 2020

Motståndarkollen: Kroatien

Här får du allt du behöver veta om kvällens motståndare Kroatien. Skrivet av Johannes Grufstedt.

 

Motståndaren: Kroatien

FIBA världsranking: 14

Placering i senaste mästerskap: Åttondelsfinal i EuroBasket 2017

Facit mot Sverige genom tiderna: 5 vinster, 1 förlust

De stora namnen som är där: Krunoslav Simon

De stora namnen som inte är där: Dario Saric, Bojan Bogdanovic, Ivica Zubac, Ante Tomic

Styrkor: Spelskicklighet, storlek

Svagheter: Spets, medgångslag

 

Arvet efter Petrovic och Kukoc

Kroatisk basket hade sin storhetstid för 25 år sedan, när storheter som Drazen Petrovic och Toni Kukoc ledde nationen till OS-finalen i Barcelona 1992. Väl där stötte de på två av historiens mest legendariska basketlag: Dream Team. 1993 dog Drazen Petrovic i en tragisk trafikolycka och luften gick ur nationen lite även om det blev medaljer i EM 1993, 1995 samt i VM 1994.

 

Sedan dess har det varit tuffare och Kroatien har inte lyckats ta sig förbi kvartsfinal i ett stort mästerskap sedan 2001. Nu pekar Kroatiens formkurva på nytt uppåt, med NBA-spelare som Dario Saric, Bojan Bogdanovic och Ivica Zubac under kroatisk flagga. Eftersom kvalfönstret spelas under pågående NBA-säsong kommer däremot ingen av dem att spela mot Sverige på fredag, men det betyder inte att Kroatien inte kan spela basket.

 

Se upp för Simon

Fredagens match kommer passande att spelas i arenan som bär Drazen Petrovics namn, med spelare som med säkerhet idoliserade honom under sin uppväxt. Balkanländerna har ett signum att vara spelskickliga på alla positioner, att spela fysiskt och med stor stolthet. Detta landslag är inget undantag. Trots att den absoluta spetsen är frånvarande råder det ingen brist på talang.

 

Det kroatiska spelet är typiskt europeiskt och låter aldrig sin framgång stå eller falla med en spelare, men om det finns någon som Sverige måste titta lite extra på så är det Krunoslav Simon. Han är en finurlig, vänsterhänt spelare som varken är jättestor eller särskilt snabb, men kan skapa något utav inget. Till vardags är han en tongivande spelare i Andolu Efes Istanbul, ett av Europas bästa lag.

 

Tillsammans med honom finns Filip Kruslin, en skyttspecialist som skjuter gärna och ofta. Under kvalet till VM 2019 var Kruslin Kroatiens bästa poänggörare bakom de nämnda NBA-spelarna.

 

Kroaterna är också stora på alla positioner, inklusive center, där Miro Bilan och Darko Planinic delar ansvaret. Ingen av dem är särskilt rörliga, men de är båda över 210 cm och vet var de ska stå på planen.

 

Fd Södertälje Kings-spelaren Toni Bizaca är en av de som kan både Kroatien och Sverige bäst. – Kroatien har ett visst övertag under korgarna, men jag vet inte hur de tänker utnyttja det. Sverige har många väldigt duktiga spelare också, jag tycker Kroatien är knappa favoriter tack vare hemmaplan, säger Bizaca.

 

Ett test för Sverige

Det blir en tuff utmaning för ett ungt, svenskt landslag som inte har någon spelare över 30 år och endast en spelare (Alexander Lindqvist) med fler än 50 A-landskamper. Kroatien kommer att testa Sverige – både taktiskt och fysiskt – i vad som kommer att vara en högljudd hemmaplan. När Kroatien spelar som bäst är det en flärdfull basket, där bollen knappt nuddar händerna innan den är på väg till nästa mål. Men deras spel är också medgångsberoende, och när de rubbas från sin rytm kan misstagen staplas ovanpå varandra.

 

Uppkast är kl 18:00 på fredag den 21 februari. Matchen ser du på TV 10.

Då spelar herrlandslaget förkval
Då spelar herrlandslaget förkval
23 feb 2021

Dessa datum spelar herrlandslaget sina nästa matcher i förkvalet till...

Sverige avslutar med flaggan i topp
Sverige avslutar med flaggan i topp
22 feb 2021

Sverige avslutar kvalet till EuroBasket 2022 med en vinst, även om den känns...

Dags för revansch mot Nederländerna
Dags för revansch mot Nederländerna
21 feb 2021

En snöplig tvåpoängsförlust mot Nederländerna i november var en av...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago