Hoppa till innehållet
23 april 2020

Förändringar i Ungdomslandslagsverksamheten

Årets sommar blir ingen vanlig landslagssommar, när coronavirusets spridning gjort att FIBA ställt in alla ungdoms-EM. Men landslagsavdelningen fortsätter att jobba långsiktigt. Redan i november rapporterade vi om utvecklingen och förändringarna i ungdomslandslagens verksamhet, och med en ny landslagssommar på ingång skulle dessa sättas i verket.

(OBS: Intervjun med Fredrik Joulamo spelades in 10 mars 2020. Efter det har coronavirusets spridning förändrat världsläget, men nyheterna i verksamheten gäller även framåt i tiden).

Komprimerad landslagssommar
Tidigare har ungdomslandslagen startat med ett läger under Kristi Himmelfärdshelgen i Norrköping, redan innan många av spelarna hunnit avsluta sin klubblagssäsong.
- Vi upplever att ju mer landslag inkräktar på klubblagssäsongen, och ju mer klubblagssäsongen inkräktar på landslagsspel, desto svårare att göra en riktigt bra planering för varje individ, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

- Kristi Himmelfärdslägret har alltid varit en stötesten för en del spelare som vill avsluta sin klubblagssäsong med att åka på en turnering eller göra någonting trevligt tillsammans med sitt klubblag, och vi tror att det är jätteviktigt. Vi tror att det är viktigt att man får göra såna saker, och att man då kommer in i landslagssäsongen som en mer nöjd spelare, en gladare spelare och en spelare som är redo att lära sig mer.

Istället kommer ungdomslandslagen i framtiden att starta upp efter skolstart, runt mitten av juni, inför den årliga NM-turneringen. Att starta senare gör också att ansvarsfördelningen blir tydligare mellan föreningar och landslagsavdelningen, att landslagsverksamheten står för spelarnas utveckling- och utbildningsansvar under sommarmånaderna.

Men Joulamo är tydlig med att landslagsverksamheten bara är en reflektion av den utvecklingsmiljö som finns i föreningarna och klubbarna som spelarna befinner sig. För att Sverige ska få fram bättre seniorlandslagsspelare på sikt, behövs bättre utvecklingsmiljöer.
- Vi (landslag) har hand om dem cirka 35-40 dagar per år, och under den tiden så ger vi dem något som klubbarna inte kan erbjuda med internationellt motstånd, men generellt sett kan man säga att vi kan inte vara bättre än utvecklingsmiljöerna på hemmaplan, alltså klubbarna och skolorna i Sverige och utomlands där våra spelare är.

I sommar var även planen att ungdomslandslagen för första gången på många år skulle spela hemmalandskamper som förberedelse inför ungdoms-EM. På grund av de inställda EM-turneringarna och de kraftiga reserestriktionerna som varje land har just nu blir det inga hemmalandskamper i sommar.
Det som var planerat innan läget förändrades var att Herrar U20 skulle möta Slovakien, Damer U18 skulle möta Portugal och Herrar U18 ta sig an Grekland. Alla matcher skulle spelats i Södertälje.

Inga Framtidslandslag på ungdomssidan
Kommande landslagssomrar kommer det inte att samlas några Framtidslandslag på ungdomssidan längre, en verksamhet som växte fram ur ett U17-koncept 2012 och sedan vidareutvecklats till ett lag för spelare som har kapacitet att bli seniorlandslagsspelare, men som inte deltagit i EM på ungdomssidan.

- Framtidslandslagen på ungdomssidan har varit en väldigt bra verksamhet, den har haft sina fördelar, men om vi ser på helheten så tycker vi inte att vi har fått ut tillräckligt mycket av den i förhållande till vad det kostar och vad som krävs för att driva den, säger Joulamo.

Istället kommer landslagsavdelningen att fokusera på att ha med fler spelare i samband med U18-landslagsverksamheten, samt pusha fler till 3x3-landslagsverksamheten, som Fredrik och landslagsavdelningen tycker är ett jättebra komplement till 5v5-spel.
Fler och fler spelare över världen börjar kombinera 5v5- och 3x3-spel, och även fler renodlade 3x3-spelare börjat ta sig fram. Landslagsavdelningen ser utvecklingen och kommer att fortsätta förbättra och utveckla 3x3-verksamheten.

U15-landslagens framtid
Från och med nästa år kommer U15-landslagsverksamheten att byggas på ett annorlunda sätt, då regionverksamheten förändras. Istället kommer landslagsavdelningen jobba med mer uppsökande verksamhet och bedriva vad som just nu kallas "zonläger" på olika platser i landet.
Coacher i aktuell zon eller område kommer att vara delaktiga och nominera spelare och ha tät kommunikation med U15-landslagsstaberna, vilket mynnar ut i initial samling ute i olika landsdelar.

Från de större samlingarna kommer det sedan att tas ut ett U15-landslag, en större trupp med 24-30 spelare som genomför ett längre läger någon gång under sommarmånaderna.

- Vi går mer i riktningen att identifiera spelare och hjälpa till att utveckla spelarna under sommarmånaderna än turneringsspel för U15, säger Fredrik Joulamo.

- Vi vill inte spela så mycket matcher med U15-landslagen. Vi tycker att man ska spela så mycket basket som möjligt, men att man ska göra det i sin klubb. Från landslagsverksamheten vill vi mer använda U15-landslagsverksamheten som en möjlighet att screena spelare, titta på spelarna och skapa oss en större bild av det totala underlaget.


Läs mer:
FIBA ställer in sommarens ungdoms-EM >>>
Fortsatt utveckling av ungdomslandslagen >>>

Se hela intervjun med Fredrik Joulamo:

Birgander double-double i Euro Cup
Birgander double-double i Euro Cup
15 okt 2020

Simon Birgander var skadad ett helt år. Men nu är han tillbaka med besked....

Coacherna för ungdomslandslagen utsedda
Coacherna för ungdomslandslagen utsedda
15 okt 2020

Efter en inställd landslagssommar är snart en ny landslagssäsong igång. Då...

Damlandslaget i FIBA-bubbla på Kreta
Damlandslaget i FIBA-bubbla på Kreta
15 okt 2020

Igår kväll kom beskedet. Sveriges damlandslag kommer att EM-kvala mot Israel...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago