Hoppa till innehållet
21 december 2020

Svensk Basket lanserar ”Öppet Arkiv” med basketnostalgi

En julklapp till alla basketnostalgiker därute, tidigare spelare som vill återuppleva forna bataljer, och till alla fans som vill lära sig mer om svensk baskethistoria - nu lanserar Svensk Basket ett "Öppet Arkiv" med över 100 landskamper från 1984 och framåt, tillgängliga för alla.

Öppet Arkiv: Landslag >>>
Öppet Arkiv: FIBA-sändningar >>>
Öppet Arkiv: NM-sändningar >>>

Svensk Baskets historia är rik, och vi vill att fler ska kunna ta del av den.
Under sommaren och hösten har SBBF:s Digital Content Manager Isac Solinaw jobbat med att digitalisera VHS-band och DVD-skivor som samlat damm på SBBF:s kansli i Stockholm. Vi har även fått hjälp av Henrik Evers, som låtit oss ta del av sitt personliga videoarkiv.

Sammanlagt har över 100 landskamper (ungdoms- och seniorlandslag) digitaliserats, samt flera kortare intervjuer, videoklipp och TV-inslag. Hela spellistan hittar du här! >>>

Några av dessa matcher sändes under sommaren på SBBF:s sociala medier som "Klassiska matcher", tillsammans med nyinspelade intervjuer med spelare och coacher från de aktuella matcherna, och nu har nästan alla landskamper och klipp laddats upp på Svensk Baskets Youtube-kanal.

Just nu finns det landskamper från 1984 och fram till idag i spellistan på Youtube.
Bland matcherna som du kan hitta i "Öppet Arkiv" är Jonas Jerebkos första seniorlandskamp 2008, EM-kvalmatcher 1984 med Jonte Karlsson, Bill Magarity & Co, systrarna Eldebrinks framgångar i U16-EM 2004 och U19-VM 2007, när damlandslaget spelade EM-kval i Arvika 1994 ledda av Kicki Johansson... och mycket, mycket mer!

Över 400 landskamper tillgängliga på Youtube
Vi har även samlat alla tidigare matcher från EM-kval, ungdoms-EM och ungdoms-NM de senaste åren som FIBA och Finska Basketbollförbundet sänt, i egna spellistor. Sammanlagt finns det nu över 400 landskamper i sin helhet samlade på Svensk Baskets Youtube-kanal.

Dessutom har ett 20-tal Basketligamatcher digitaliserats, och kommer också att publiceras i ett "Öppet Arkiv" på Svensk Baskets Youtube-kanal framöver.

Tillsammans med digitaliseringen av videoarkivet pågår också ett arbete med uppdatera SBBF:s bildarkiv, med bilder från 2000-talets början och framåt.

Vill du hjälpa till och bidra till "Öppet Arkiv"?
Har du landskamper, ligamatcher, TV-inslag, videoklipp eller bilder på VHS-band, DVD-skivor eller som digitala filer hemma, som du vill ska digitaliseras och publiceras i våra arkiv?
Kontakta gärna Isac Solinaw på isac.ericsson@basket.se för mer information om hur du kan hjälpa till!

Prenumerera på Svensk Baskets Youtube-kanal
Fler landskamper och videoklipp fortsätter att läggas till i det Öppna Arkivet, så prenumerera på Svensk Baskets Youtube-kanal för att aldrig missa nästa nostalgitripp >>>

Vill du ha mer Baskethistoria?
Fricis Forstmanis bildarkiv (baskethistoria.se) >>>
Gruppen "Svensk Baskethistoria" på Facebook >>>

Regan Magarity missar EM
Regan Magarity missar EM
10 maj 2021

Regan Magarity är knäskadad och kommer att missa sommarens EM. Den 25-åriga...

Damlandslagets EM-trupp uttagen
Damlandslagets EM-trupp uttagen
30 apr 2021

Under en digital presskonferens presenterades Sveriges trupp som tagits ut...

Presskonferens där EM-trupp presenteras
Presskonferens där EM-trupp presenteras
30 apr 2021

Fredagen den 30 april kl 16:00 hålls en presskonferens där de 18 spelare som...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago