Hoppa till innehållet
Sverige förlorar — men vinner kvalgruppen
Sverige förlorar — men vinner kvalgruppen
4 februari 2021

Sverige förlorar — men vinner kvalgruppen

Stjärnorna i båda lagen levererade i Podgorica. Den här kvällen drog Jelena Dubljevic det längsta strået när Montenegro vann, men Frida Eldebrinks insats bidrog till att hålla marginalen nere. Nu är det klart att Sverige vinner grupp B.

Montenegros plats i EuroBasket 2021 hängde på en skör tråd och de såg till att slänga in allt de hade i matchen mot Sverige. Tyngsta lasset föll på återvändande Jelena Dubljevic, som spelade matchens samtliga 40 minuter och producerade 34 poäng, 14 returer och 5 assist. 

– Dubljevic var het idag, säger Frida Eldebrink. Vi fick inte stopp på henne och hon tog lite över matchen. 

Jelena Dubjlevic gjorde 34 poäng, 14 returer, 5 assist.

Det var också Dubljevic som stod för matchens två tyngsta poäng, när hon i Montenegros sista anfall lugnt swishade ett hoppskott från vingen med 11 sekunder kvar att spela. Skottet innebar att Sverige låg under med fyra poäng och matchen var effektivt över. 

Tunga minuter på startspelare

När Amanda Zahui, Klara Lundqvist och Binta Drammeh var tvungna att lämna återbud föll ett stort ansvar på den startfemman som förbundskapten Marco Crespi tillsatt — i alla fall den hade hade tänkt sig. En protokollmiss gjorde att Matilda Ekh fick hoppa in i matchstarten innan Louice Halvarsson kunde komma in nästa spelavbrott. Startfemman stod för 65 av 67 blågula poäng när Sverige endast matchade åtta spelare. Montenegro var dock lika framtunga själva då de endast var snäppet bättre, med 3 poäng från bänken. 

Matchen var tät från start till slut, där inget av lagen under något tillfälle mäktade att bygga upp en tvåsiffrig ledning. Sverige hade övertaget i första perioden, som de vann med 22-16, men tappade den ledningen när anfallet svek i andra perioden. 

Kalis Loyd spelade liksom Dubljevic 40 minuter, hela matchen.

 – Det var lite upp och ner, säger Frida Eldebrink. Det var många skott som var halvt i och sen studsade ut, så det var lite frustrerande där ett tag. 

Frida gjorde så gott hon kunde för att hålla Sverige obesegrade genom EM-kvalet. På hennes 34 minuter blev det 26 poäng och 8 returer, vilket läggs till handlingarna som ytterligare en stormatch från Frida när landslaget behövt henne. 

Nästa stopp: EuroBasket 2021

Förlusten till trots är Sverige ändå klara som gruppsegrare, oavsett resultatet i gruppens avslutande match mellan Montenegro och Israel. Montenegro kan som bäst få lika många vinster som Sverige och då har Sverige övertaget genom poängskillnad. 

Elin Eldebrink tar spjärn mot över 100 kg muskler av Gatling.

Som det var klart redan innan matchen kommer Sverige att spela i EuroBasket 2021. Vad som fortfarande är oklart är vilken seedningsgrupp Sverige hamnar i, och längre fram vilket motståndet blir. Slutspelet är schemalagt att spelas mellan den 17-27 juni i Frankrike och Spanien. 

Montenegro - Sverige, 69-67 (16-22, 16-8, 18-19, 19-18)
Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 26, Kalis Loyd 11, Louice Halvarsson 11, Elin Eldebrink 10, Nathalie Fontaine 7, Regan Magarity 2. 

Länk till statistik

Sverige faller i Fyrishov
Sverige faller i Fyrishov
24 nov 2022

Skillnaden i utdelning på spelmål (45% mot 34%) blev för stor för att...

Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 nov 2022

FIBA världsranking: 54Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kvalFacit i...

Uppdateringar i damlandslagets trupp
Uppdateringar i damlandslagets trupp
21 nov 2022

Sveriges damlandslag befinner sig på träningsläger i Uppsala inför den...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago