Hoppa till innehållet
Sverige vinner – klara för kvartsfinal
Sverige vinner – klara för kvartsfinal
21 juni 2021

Sverige vinner – klara för kvartsfinal

Sverige dominerar Italien, rankade som nummer 14 i världen, i kvalificeringsmatchen till kvartsfinalen. Äntligen visade svenskorna upp hela registret när det behövdes som bäst, vilket ledde till en komfortabel vinst, 64-46.

Arkivera denna matchen tillsammans med blågula bragder. Allt som krävdes var tydligen en reell insats i potten för att Sverige skulle leverera en komplett match. Med allt på spel, vinna eller åka hem, spelade Sverige sin bästa match i turneringen. Sverige levde äntligen upp till sin potential, fick ut maximalt från både spelare och spelidé, och Italien kunde knappt göra annat än att beskåda och beundra.

Scenerna vid slutsignalen innehöll både jubel och glädjetårar. Det var en urladdning som gett resultat.

– Jag älskar den här typen av matcher där allting står på spel, säger Frida Eldebrink. Det är de matcherna jag spelar för.

Det märktes. Hon spelade nästan 38 minuter, petade i 22 poäng och spelade sitt sedvanliga, fysiska försvar.

– Vi spelade en fantastisk match, säger Sveriges förbundskapten Marco Crespi. Italien är bättre än vi, men vi spelade som underdogs. Minut för minut förlorade de sitt självförtroende.

 

Bäst från start till mål

Matchen började med en trea från Ellen Nyström, som igen fick starta i skadade Nathalie Fontaines frånvaro. Efter det släppte Sverige aldrig ledningen. Sverige tappade inte fokus, Italien gjorde inget motryck och matchen blev istället en uppvisning i svensk spelglädje och systematiskt övertag. När Sverige tidigare endast kunnat pussla ihop kortare perioder av starkt spel blev åttondelsfinalen en komplett 40-minutersmatch.

Sverige var exemplariskt förberedda och utförde spelidén till punkt och pricka. När coach Crespi tvingas lyfta något som var särskilt bra, pekar han på försvaret:

– Försvaret var fantastiskt. Italien har skytte, storlek och ett bra spelsystem. För oss var det ett fantastiskt arbete, både som organisation, individuell vilja och mental tuffhet.

Coach Crespi stod också för ett lyckat drag när han valde att starta 17-åriga Emma Johansson, som blivit turneringens sensation. Hennes 31 minuter var tredje mest i Sverige och på den tiden gjorde hon 5 poäng och tog 7 returer. Förbundskaptenen strålar av stolthet när han pratar om hennes insats:

– Hon hamnade aldrig i trubbel och föll inte för några fula tricks. Hon har ett fantastiskt basket-IQ.

Svag insats från Italien

Även ifall Sverige var bra valde också Italien en särdeles dålig kväll att vara iskalla i sitt skytte. Trots att de stundtals fick fina lägen lyckades de inte konvertera mer än två av sina 21 trepoängsförsök. Boll- och spelarrörelsen tog stopp och i andra halvlek tryckte coach Lardo på panikknappen när han gång på gång kallade spel för det enda som fungerade: Cecilia Zandalasini i en mot en-situationer. Zandalasini gjorde till slut 19 poäng, men ingen annan italienska fick i mer än 5. Storstjärnan fick också jobba hårt för sina poäng mot Binta Drammeh och Kalis Loyds ständiga punktmarkering.

– Binta och Kalis sätter otrolig press på Zandalisini och gör att hon förvisso gör mycket poäng, men hon skapar inte för de andra tjejerna som hon brukar göra, säger Frida Eldebrink. Och det är nyckeln till vinsten.

Returmatch mot Belarus väntar

Vinsten mot Italien innebär två saker: Sverige är klara för ytterligare en kvartsfinal i EuroBasket, precis som 2019 och 2013. Men det betyder också att Sverige är med och slåss om en topp 6-placering, vilket ger en plats i kvalturneringen till FIBA World Cup 2022.

I kvartsfinalen väntar Belarus, som besegrade Sverige i gruppspelet med 78-54. Det var Belarus bästa match i turneringen och kanske Sveriges sämsta. Även om Belarus styrkor passar Sverige särdeles dåligt planerar coach Crespi för en jämnare drabbning på onsdag.

– Belarus spelade en fantastiskt match, men för oss var det en match med dåligt skytte. Vi kommer att ändra något, utan att säga vad, men jag ser fram emot att spela den matchen.

Italien - Sverige, 46 - 64 (11-19, 9-11, 17-15, 9-19)
Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 22, Kalis Loyd 11, Ellen Nyström 9, Elin Eldebrink 6, Emma Johansson 5, Alice Nyström 5, Klara Lundquist 3, Matilda Ekh 3.

Text: Johannes Grufstedt

Alla coacher för ungdomslandslagen klara
Alla coacher för ungdomslandslagen klara
28 jan 2022

Efter ett arbete som pågått sedan början av hösten är nu alla coachstaber för...

Mulaomerović ny coach för Kroatien
Mulaomerović ny coach för Kroatien
25 jan 2022

Inför VM-kvalmatcherna mot Sverige har Kroatien bytt förbundskapten. Den...

Biljettinformation Sverige-Kroatien
Biljettinformation Sverige-Kroatien
21 jan 2022

Med nuvarande publikrestriktioner kommer antalet biljetter till...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago