Hoppa till innehållet
Pahlmblad ny expert på SVT
Pahlmblad ny expert på SVT
20 november 2021

Pahlmblad ny expert på SVT

Hallå där Martin Pahlmblad som är ny expert på SVT och kommer att kommentera herrarnas VM-kvalmatcher!

 - Hallå!

 

Hej Martin, du har ju exakt 100 A-landskamper under bältet och ska nu kliva över från spelarsidan till media. Hur känns det?

-  Jättekul, jag har faktiskt tänkt på att jag kanske kommer att få frågan någon gång men det är klart att det blir annorlunda när man får den. Det är spännande men också mycket jobb, behöver ju sätta mig in i spelfilosofier, vilka klubbar alla spelar i och så ska man förhoppningsvis vara lite rolig att lyssna på också.

 

Ja, men hur kommer det att fungera? Å ena sidan har du ju en unik inblick eftersom du har spelat med nästan alla spelarna, å andra sidan kan du verkligen kritisera dem om det går dåligt?

-  Ja, det är klart men jag tror alla förstår att vi går in i olika roller. Det är klart att jag kommer att behöva säga vad jag tycker men det finns ju olika sätt att göra det. Man kan styra sin tonalitet och hålla det sakligt och konstruktivt, inte bli personlig.

 

 Matchen mot Finland spelas ju i Avicii Arena, du var ju med bland annat mot Turkiet på Hovet. Vad är skillnaden mot att spela i andra basketarenor?

- Jag tror spelarna tänker mycket som publiken. Det är en helt annan grej att kliva in på Hovet. Nu spelade jag ju inte i Globen men var ju där som åskådare. Det blir en elektrisk stämning och energi i arenan. Det är ett event mer än en match och som spelare blir man ju taggad – det är lite som att man får cred för all grind liksom. Man spelar ju såhär utomlands men att få göra det i Sverige…ja det blir annorlunda.

 

Så det är en fördel rent sportsligt?

-  Ja, eller det kan ju också bli en börda. Om du börjar matchen bra eller får en run i mitten av matchen kan det ju lyfta dig tiofalt mot en vanlig landskamp. Det är lite safare att spela i en liten hall så det beror ju lite på hur vana spelarna är vid stor publik och press. Många är ju det från utlandet. Men energin blir ju annorlunda – kolla bara på Nick Spires när han dunkade i den där alley oopen mot Turkiet, det är ju pojkrumsextas. Jag tror inte han skulle hållt på sådär efter en dunk i den där bandyhallen i Uppsala eller var vi nu spelade.

 Nick Spires highlights från Hovet mot Turkiet.

 

Du får ju förbereda dig på den standardfrågan nummer ett: ”Vad tror du coachen säger till spelarna i halvtid nu, Martin?”

-  Hahaha, ja jag ska försöka komma upp med något roligare än vad man brukar säga. Men ibland är det ju så tråkigt som att vi måste slänga ut alla Xs and Os och spela hårdare bara.

 

-  Förutom coachen, vilka i denna grupp ser du ta ton i halvtid?

- Viktor Gaddefors och Alexander Lindqvist brukar alltid ha något att säga. Ludde Håkanson bör ju ha den rollen också med hans rutin och som startande point guard. Sedan är det kanske inte så många vokala ledare just i denna grupp. Chris Czerapowicz leder ju mer med sättet han spelar på, han har ju varit så konsekvent i landslaget de senaste åren. Han levererar verkligen. Kanske var det lite fler vokala ledare mina tidiga år i landslaget men idag är ju spelarna mer skillade.

 

Om du får nämna ett minne från dina 100 landskamper, vad skulle det vara?

-  OK, massor av härliga stunder vid sidan av planen och många historier men vi hade ju inte någon större sportslig framgång. Så jag chockar lite genom att nämna en förlust som var som en kniv i hjärtat. Det var EM-kval borta mot Lettland 2014, de hade ett riktigt bra lag med flera Euroleaguespelare.

Som jag kommer ihåg det är vi i princip klara för EM om vi vinner och vi har ett väldigt ungt lag, vi är nederlagstippade. Vi leder med tre poäng med bara några sekunder kvar och letterna har bollen. Vi foular så att de inte ska kunna sänka en trepoängare och utjämna. De sätter första kastet och så missar de andra grovt och bollen studsar till någon lett som skjuter och missar men så kommer bollen till någon till jävla lett som lägger i den på buzzern. Det blir förlängning och vi torskar.

 

Jag minns den…

-  Ja, istället för en bragd blir det ett till misslyckat resultat. Det är så jävla svart eller vitt, det är klart man älskar det med idrott men…för att kunna vinna sådär så måste man vara beredd på att man kan förlora sådär också.

 

Tack så mycket för din tid Martin och vi hoppas på vinster både mot Finland och Slovenien så du får jubla ikapp lite.

 

Sverige förlorar gastkramare på Hovet
Sverige förlorar gastkramare på Hovet
3 jul 2022

Världsstjärnan Luka Doncic kom till Sverige med sitt slovenska landslag och...

Finsk tredjeperiod sänker Sverige
Finsk tredjeperiod sänker Sverige
30 jun 2022

NBA-spelaren Lauri Markkanen frälste Finland med 22 poäng och ledde...

Allt inför NM 2022
Allt inför NM 2022
28 jun 2022

Imorgon drar Nordiska Mästerskapen igång för våra U16- och U18-landslag. I...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago