Hoppa till innehållet
Ludvig Håkanson missar VM-kvalmatcherna mot Tyskland och Israel
Ludvig Håkanson missar VM-kvalmatcherna mot Tyskland och Israel
19 augusti 2022

Ludvig Håkanson missar VM-kvalmatcherna mot Tyskland och Israel

De kommande VM-kvalmatcherna mot Tyskland och Israel 25 respektive 28 augusti kommer dessvärre att genomföras i frånvaro av en av herrlandslagets viktigaste spelare. Ludvig Håkanson kommer, på grund av skadekänning, inte kunna genomföra matcherna.

Herrlandslaget samlades i lördags för träningsläger och förberedelser i Södertälje inför kommande matcher i VM-kvalet, Tyskland på Hovet 25 augusti, samt bortamatchen mot Israel i Tel Aviv 28 augusti, men gjorde det utan Ludvig Håkanson. Landslagets point guard och en av lagets mest tongivande spelaren hittills under VM-kvalet har drabbats av en skadekänning som hindrar träning och spel under detta landslagsfönster. Ludde har, i samråd med landslagsledningen, återvänt till Bilbao för ytterligare undersökningar och rehabilitering.

- Givetvis hade vi gärna haft en frisk Ludde på plats. Han betyder väldigt mycket för gruppen, både med sitt spel men även med sitt ledarskap, säger förbundscoach Mikko Riipinen.

- Vi i ledningen tillsammans med det medicinska teamet gjorde ändå bedömningen att Ludde avstår detta fönster och återvänder till sin hemmaklubb för rehabilitering i lugn och ro. Detta är givetvis ett avbräck för gruppen men samtidigt en möjlighet för andra spelare att kliva fram, visa framfötterna och axla större roller.

Ludvig Håkanson ger sin syn på situationen:
- Jag har ända sedan matchen mot Slovenien sett fram emot nästa landslagsfönster och tränat med målet att vara i bra form till det här fönstret och spela i ett fullsatt Hovet igen. Den senaste tiden har jag dock haft problem med min höft som tyvärr inte är tillräckligt bra för att medverka den här gången.

- Efter undersökning och diskussion med coacherna samt det medicinska teamet har vi tagit beslutet att jag avstår dessa matcher, och åker tillbaka till Spanien för undersökningar och rehabilitering. Jag kommer att sakna grabbarna och önskar dem såklart ett stort lycka till och är övertygad om att de kommer att göra ett grymt jobb. Vi har visat att vi har något bra att bygga på och jag ser fram emot att komma tillbaka under nästa landslagsfönster.

Ludvig Håkanson har spelat och startat alla sex matcher hittills i VM-kvalet, med snitt på 18.5 poäng och 8.5 assists per match. 

Förutsättningar VM-kval
Sverige spelar kval till VM 2023, som spelas i Filippinerna, Japan och Indonesien. I första kvalrundan spelade herrlandslaget i Grupp C tillsammans med Finland, Kroatien och Slovenien, där man vann två matcher, förlorade fyra och gick vidare till andra rundan som tredje bästa laget i gruppen (tillsammans med Finland och Slovenien).

I andra kvalrundan spelar Sverige i Grupp J med matcher mot Tyskland, Estland och Israel och tar med sig resultaten från första gruppspelet. Den andra gruppspelsrundan spelas under kvalfönster i augusti 2022, november 2022 och februari 2023, och de tre bästa lagen från den nya 6-lagsgruppen kvalificerar sig till VM 2023.

Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
Sverige-Israel flyttas efter sent FIBA-beslut
30 sep 2022

För att möjliggöra för Euroleague-spelare att delta i VM-kvalet har...

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago