Hoppa till innehållet
5 mars 2020

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague samtidigt som Ludde Håkanson, Chris Czerapowicz och Viktor Gaddefors firar framgångar. Bra tryck nu i herrarnas utlandsäventyr!

 

GUARDS

 TOBIAS BORG 

Real Betis (SPA)
 
Härlig vinst hemma för Real Betis mot femterankade Bilbao med 81-79. Tobias kom in från bänken och spelade 13 minuter. Gjorde 3 poäng, 2 assists och 2 returer. "It was quite big embarrasement for the away team" som Eurobasket uttrycker saken och jag undrar ibland om det inte är en textrobot i farten där.
 
Robot eller ej, Real Betis får en liten kudde till bottengängen Fuenlabrada och Estudiantes.
 

Ludde Håkanson

Stelmet Zielona Gora (POL)

Polska ligan    VTB

16 poäng men 0 assist för Ludde senast i vinsten mot HydroTruck, måste vara länge sedan det hände. Skyttet sitter dock där det ska, 4 av 8 trepoängare i nätet av Ludde.

I VTB-ligan blev det förlust mot Perm med 91-76. Fina 13 poäng och 8 assist för Ludde räckte inte till seger. Stelmet gör dock även i VTB en klart bättre säsong än många hade räknat med.

 

 Charles Barton Jr

Gmunden (ÖST)
 
7 poäng och 6 assist för Challe som gjorde sin kanske bästa match sedan han anslöt till svanarna i Gmunden. Det gjorde heller inget att matchen mot rivalerna från Kapfenberg vanns. 
 

   Melwin Pantzar

AS Monaco (FRA)
 
Inga matcher sedan sist.
 
Melwin fick nytt förtroende i A-laget mot Gravelines Dunquerque, en match Monaco vann med 79-62. Melwin spelade 14 minuter och gjorde 4 poäng, 2 assist och 2 returer. Blir det fler matcher framöver uppdaterar vi även hans statistik, men istället för U21-serien blir det Pro A-statistik. :-)
 

  Olle Lundqvist

Real Canoe (LEB Oro, SPA2):
 
20-åriga Olle Lundqvist är en playmaker från Jämtland som äntligen fått vara skadefri. Han gjorde sina första landslagspoäng borta mot Kroatien i EM-kvalet men är nu tillbaka i klubben. Där finns även jämngamla esten Kullamae som gjorde stor succé i EM-kvalet med 31 poäng i en match!
 
I matchen efter EM-kvaluppehållet gjorde Olle hela 14 poäng men det blev förlust mot Huesca. Nästa match mot Marin är oerhört viktig för klubben.
 

Elijah Clarance

Den Bosch (NED):

Elijah Clarance är kanske svensk baskets mest explosiva spelare och nästan ostoppbar i fast breaks. Han kommer in från bänken i Den Bosch som är ett topplag i Nederländerna. Kom inte med i landslagstruppen sist men är där på gränsen. Förlust för Den Bosch senast mot Leiden och Clarance gjorde 2 poäng på 7 minuter.

 

 
 

FORWARDS

 

   Marcus Eriksson

ALBA Berlin (TYS)
 
Bundesliga      Euroleague
 
Precis som förra omgången i Bundesliga, Marcus spelade flest minuter av alla i ALBA Berlin och gjorde flest poäng. Denna gång blev det 22 poäng mot Brose Bamberg efter att han satte 6/7 treor.
 
I Euroleague höll ALBA på att välta storfavoriten FC Barcelona! De ledde långt in i matchen med fick se Alex Abrines ta över i slutet. Marcus fick lite foulproblem men gjorde 11 poäng för ALBA.
 
 

   Viktor Gaddefors

Antibes Sharks (FRA2)
 
Härlig vinst för Antibes efter EM-kvalfönstret, 68-61 mot Souffel. Viktor Gaddefors var en nyckelspelare med sina 8 poäng och 10 returer på 23 minuters spel! Antibes ligger fortsatt fyra men hotar topptrion och kan börja drömma om avancemang efter denna sjätte raka segern.
 
 

Alexander Lindqvist

Palma (LEB Oro, SPA2):
 
Palma var favorit till att vinna LEB Oro inför säsongen men nu...? Njaaa, njaaaa...tuff förlust borta mot Granada gör att Palma tappar i toppen och är nu fyra matcher efter ledande Valladolid. Alex gjorde dock en bra match med 100% från trepoängsland och totalt 9 poäng.
 
 

Johan Löfberg

Palma (LEB Oro, SPA2):
 
Johan är en av LEB Oros främsta scorers och även i landslaget har han visat att han kan explodera offensivt. Fick väldigt lite minuter sist i förlusten mot Granada (9) och gjorde inga poäng. Vi får hoppas att ingen skada ligger till grund för detta.
 

Chris Czerapowicz

Obradoiro (ACB, Spa)
 
Chris Czerapowicz har redan förlängt med klubben över nästa säsong. - Jag gillar klubbens kultur, hur vi spelar och varför ska jag gå och vänta på någonting annat när jag trivs så bra här?, säger han till klubbens hemsida.
 
Han spelade docj inte senast mot Murcia och det blev förlust, Obradoiro har fortfarande häng på slutspelsplats men måste öka takten sista kvarten av säsongen.
 
Foto: Obradoiros hemsida
 
 

Erik Rush

Unieuro Flori (ITA2):
 
 
Inga matcher har spelats sedan EM-kvalet pga Coronaviruset så inga uppdateringar på Erik och hans Unieuro Flori.
 

 Jonas Jerebko

Khimki Moskva (RYS)
 
VTB          Euroleague
 
Jerebko spelade All Star Game i VTB-ligan och blev välkomnad av den förre ryske försvarsministern och grundaren av VTB-ligan Sergei Ivanov, som talar perfekt svenska. 
 
VTB-ligan tog uppehåll för EM-kval så inga matcher där men i Euroleague har Jonas imponerat desto mer, 16 poäng och 12 returer mot Milano och sedan 17 poäng och 10 retuer mot Zaligiris Kaunas. Ni kan ju gissa vad det skulle betyda för landslaget att få in honom, Eriksson och Taylor bredvid nuvarande spelare.
 
 

 Jeffery Taylor

Real Madrid (SPA)
 
ACB:             Euroleague:
 
Real Madrid har verkligen hittat mästerformen i Euroleague och framstår nu tillsammans med Anadolu Efes och kanske Barcelona som främsta utmanare till årets titel, eller utmanare är kanske fel ord, de är ju regerande mästare.
 
Jeffery gjorde en riktigt bra match sist mot Milano. 28 minuter, 5 poäng och 4 returer blev det i statistiken. I ACB gjorde han 5 poäng och 2 returer på 11 minuter i vinsten mot Unicaja Malaga.
 

CENTRAR

 

William Magarity

BAXI Manresa
ACB           BCL
 
Will kom in som hjälte med fantastiskt skytte mot Turkiet men hade innan dess varit lite i coach Martinez frysbox i Manresa. Visa mer känslor! tycker coachen.
 
I matchen mot Barcelona, som är i toppform, smälte Martinez lite och Will fick 17 minuter vilket är helt OK. 5 poäng och 2 returer blev facit för den 27-årige centern.
 
 

Nick Spires

Obradoiro (ACB, Spa):
 
Det blev 10 minuter för Nick Spires sist vilket är lite mer än hans snitt. Han tog 2 returer men det blev förlust mot Murcia för Obradoiro, vi hoppas på fortsatta steg i rätt riktning framåt slutet på säsongen.
 
 
 

Simon Birgander

Joventut Badalona (SPA):
 
Sveriges näste dominante center spås han att bli av många. Han dominerade mot tyska NBA-centern Moritz Wagner i U20EM 2017 och spanjorerna tror stenhårt på honom, han har tyvärr haft otur med en skada i höstas som inte riktigt velat ge med sig. Bara tre matcher i ACB i år.
 

Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago