Hoppa till innehållet
Denzel Andersson till Italien
Denzel Andersson till Italien
19 juni 2020

Denzel Andersson till Italien

Landslagsspelaren Denzel Andersson gjorde succé i SBL denna säsong. Han blev vald till både Årets Forward och Årets Försvarsspelare. Nu blir han proffs i den klassiska italienska klubben Pallacanestro Varese. 

24-årige Denzel Andersson har förbättrats markant varje år i sin karriär och bland annat spanska klubbar var ute efter honom redan efter fjolårets säsong. Han har spelat till sig en plats i landslaget och gjorde bland annat en väldigt bra EM-kvalmatch borta mot Danmark i september 2018. Förutom sin motor, atletiska förmåga och defensiva spelförståelse har han utvecklat ett offensivt spel som gjorde att han snittade hela 14 poäng per match i årets SBL.

- Jag och min agent tycker att Varese är en bra situation för mig. En bra liga, inte den bästa men bättre än den svenska, där det finns stor chans till speltid och utveckling. Det har varit viktigt för både mig och min agent, säger han.

Pallacanestro Varese är en av de klassiska europeiska klubbarna. De har vunnit italienska ligan 10 gånger och Europacupen 5 gånger. Inte minst på 70-talet var laget en stormakt i europeisk basket och det har grundlagt en stark baskettradition i staden. Ungdomslagen är ofta bland de bästa i Italien och föreningen arrangerar en prestigefylld ungdomsturnering varje år. Det är alltså ett så kallat ”basket-Mecka” Denzel Andersson anländer till. Inte minst eftersom ”europeiska baskets gudfader” Aleksandar Nikolic coachade här, han som var en mentor för efterföljande stjärncoacherna Zelkjo Obradovic, Dusan Ivkovic och Boris Tanjevic.

Vi passade på att fråga damlandslagets italienske förbundskapten Marco Crespi om Varese och vad han tror väntar Denzel där.

Marco Crespi säger att Denzel Andersson hamnat i en passionerad basketstad och att coachen Caja är rutinerad, kunnig och tuff.

- Varese är en riktig basketstad, folk älskar sporten här och arenan är alltid utsålt, säger Marco Crespi när vi frågar honom om Denzels nya destination.

Det ryktas även om att Luis Scola är på väg till klubben även om inget är bekräftat. Crespi tycker att Andersson har hamnat på ett bra ställe.

– De har Antonio Bulgheroni i ledningen som är en legend inom italiensk basket och står för kvalitet. Coachen Attilio Caja är mycket erfaren.

– Han vet exakt vad han vill och satsar på ett väldigt aggressivt försvar och mycket organiserat anfallsspel. Det kan ibland vara tufft för spelarna men de som klarar det blir väldigt mycket bättre. Han får ibland kritik för att det är för förutsägbart men samtidigt brukar hans lag alltid vara väldigt bra på exekution, han har coachat på högsta nivå i över 25 år så han vet vad han talar om, säger Marco Crespi. 

Varese ligger i norra Italien och största rivalen genom tiderna har alltid varit Milano.

Utlandskollen tillbaka!
Utlandskollen tillbaka!
5 okt 2020

Louice Halvarsson regerar i Occitanien med Regan vid sin sida, Kalis Loyd och...

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago