Hoppa till innehållet
Motståndaren: Luxemburg
Motståndaren: Luxemburg
13 augusti 2021

Motståndaren: Luxemburg

FIBA världsranking: 74
Senaste relevanta mästerskap: -
Facit i omgång 1 av förkvalet: 2-4
Styrkor: Individuell skicklighet
Svagheter: Storlek, spelfördelare

Det lilla landet som spelar stort

Med ett invånarantal på endast 600 000 inklämt på en yta i storlek med Blekinge är Luxemburg bokstavligen ett litet land i basketeuropa. Normalt spelar de i Championship for small countries, men i år har de samlat ihop ett tillräckligt starkt lag för att spela ett riktigt VM-kval. 

Luxemburg fick lite hjälp med att ta sig till andra rundan av kvalet, då de i första omgången vann två matcher, förlorade fyra och slutade trea i sin grupp, vilket normalt skulle innebära eliminering. Men när Österrike drog sig ur var Luxemburg näst på tur. De slog Slovakien (rank 65 i världen) och förlorade mot Island (rank 47) med ynka två poäng. Underskatta Luxemburg på eget bevåg. 

Clancy Rugg

Den farligaste luxemburgaren är helt klart Clancy Rugg. I VM-kvalen snittar han 20 poäng och nästan 12 returer per match, med straffkastet som starkaste vapen (nästan 10 straffkastförsök per match). Han kan närmast beskrivas som en klassisk slitvarg som konstant slåss om position under korgen. När han får bollen där vet han vad han ska göra med den, men det slutar inte sällan i en dragen foul och två straffkast. Han är varken ovanligt atletiskt eller tekniskt bländande, men det kompenserar han med en smärtsam effektivitet. 

Rugg kompletteras av ett gäng forwards med bra storlek. Thomas Grün är en av dem, listad som en power forward men fungerar effektivt som Luxemburgs point guard. Han spelar en elegant basket, med flytande rörelse och finess. 

Om det är något som verkligen saknas i truppen är det en renodlad spelfördelare. Luxemburg har genomgående noterat låga assistsiffror och deras anfall kommer främst från individuella insatser och anfallsreturer. 

Chans för Sverige att ta kommando i gruppen

I praktiken är det inte en måste-match för Sverige, men det är svårt att föreställa sig den mentala uppförsbacken om Sverige skulle förlora mot en europeisk nation som ytterst få svenskar skulle kunna placera på en karta. Precis som mot Portugal har Sverige den starkare truppen, och om svenskarna kan nå upp till en hygglig nivå borde det resultera i en vinst. 

Men igen: Luxemburg har riktiga basketspelare. På fredagskvällen spelade de jämnt mot Portugal, som ju besegrade Sverige på torsdagen, så Sverige kommer troligen att testas på lördag kväll. 

Uppkast på lördag kl 19:00, svensk tid. Matchen ser du på FIBA:s YouTube-kanal.

Text: Johannes Grufstedt

Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
Biljettsläpp Sverige - Israel i Stadium Arena
20 sep 2022

Israel står på tur för Sverige i nästa hemmamatch i basketens VM-kval, den 13...

Dags för 3x3 U17-EM!
Dags för 3x3 U17-EM!
1 sep 2022

Efter det historiska avancemanget från EM-kvalet, är det i helgen dags för...

Borg, Pantzar bakom svensk vinst
Borg, Pantzar bakom svensk vinst
28 aug 2022

Tack vare en explosiv andraperiod, som Sverige vinner med 15-28, kunde...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago