Hoppa till innehållet
Motståndaren: Lettland
Motståndaren: Lettland
1 juli 2019

Motståndaren: Lettland

FIBA världsranking: 24
Placering i EuroBasket 2017: 6
Facit i gruppspelet: 1-2 (3:a i Grupp A)
Facit i kvalet till EuroBasket 2019: - (Direktkvalificerade som värdnation)
Facit mot Sverige genom tiderna: 5-12 
De stora namnen som är där: Elīna Dikaioulaku, Zenta Melnika.
De stora namnen som inte är där: Kitija Laksa, Anete Steinberga, Gunta Basko-Melnbarde
Styrkor: Publikstöd, medgångslag
Svagheter: Starkt beroende av få spelare

Värdnationen Lettland har konsekvent varit bland Europas dussin bästa lag. De har kvalificerat sig för samtliga EM-slutspel sedan 2005 och hamnade för två år sedan på en fin sjätteplats. På hemmaplan, med en härlig mix av rutin, spetskompetens och unga talanger, skulle detta bli Lettlands triumf framför sina egna fans. Det går inte alltid som man tänkt sig.

Kitija Laksa håller på att rehabba en skada, Anete Steinberga missar EuroBasket av personliga skäl och ovanpå allt så skadade sig Kristīne Vitols i Lettlands första gruppspelsmatch och befaras missa resten av turneringen.

Kvar återstår två riktiga hot: Elīna Dikaioulaku och Zenta Melnika. Under tre gruppspelsmatcher har Lettland snittat 56 skottförsök per match – 24 av dem (42 procent) kommer från antingen Dikaioulaku eller Melnikas hand.

Särskilt Dikaioulaku är en barometer för Lettland, kanske den enskilt viktigaste spelaren för något lag i turneringen. När hon är i form så fungerar allt i Lettlands anfall när hon slår vackra studspassar till spelare som rullar mot korgen, sätter treor från omöjliga vinklar och, framförallt, attackerar korgen med en våldsam frenesi. Hennes 23 straffkastförsök (7,7 per match) är flest i turneringen och det känns helt naturligt när du ser henne och hennes spelstil.

Baksidan med Dikaioulaku är att det inte alltid fungerar. Då syns det tydligare att hon snittar 5,7 turnovers per match (näst flest i turneringen) och när hon inte drar fouls på sina attacker ser de ogenomtänkta och hänsynslösa ut. Men det är antingen strålande sol eller ösrgen med Dikaioulaku; Plattmatcher är inte riktigt hennes grej.

Hennes radarpartner är den 196 cm långa Zenta Melnika, som har varit mottagaren av mer än en smörpass från Dikaioulaku under turneringen. Melnika har en fin touch runt korgen och kan avsluta med bägge händer. Men hon är inte uteslutande en finesspelare utan stångas gärna ordentligt i tresekundersområdet.

Lettland har en alldeles särskild typ av hemmaplansfördel i det här mästerskapet. Sju av deras 13 spelare är nämligen aktiva i klubblaget TTT Riga, vars hemmaarena är just Arena Riga. De står nu vid foten av ett brant berg, där alla mätenheter säger att Sverige är favoriter i matchen, men om det är någon gång ett lag ska skrälla, så är det framför en ett publikhav i extas.

 

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago