Hoppa till innehållet
Motståndaren: Israel
Motståndaren: Israel
22 november 2022

Motståndaren: Israel

FIBA världsranking: 54
Placering i EuroBasket 2021: Utslagna i kval
Facit i kvalet till EuroBasket 2023: 0-1
Facit mot Sverige genom tiderna: 6-5

Det har hunnit gå två år sedan de här två lagen möttes senast. Den gången var det en fullständig svensk utskåpning på Israels hemmaplan, när Sverige vann med 90-51. Då var det spiken i kistan för Israel och för svensk del matchen som i princip säkrade Sveriges avancemang till EuroBasket 2021.

Men den matchen är inte värd mycket idag. Den uppställning som Sverige har på torsdag jämfört med för två år sedan har inte många likheter. Största skillnaden är givetvis Frida och Elin Eldebrink, som med sina 500 landskamper mellan sig innebär ett stort avbräck i både erfarenhet och spetskompetens.

Amerikanskor i fokus

Även Israel har uppdaterat sin trupp. Sedan tidigare har Israel redan den naturaliserade amerikanskan Alexandra Cohen i sin trupp, men inför sin hemmaturnering i sommar har de förstärkt ytterligare genom att ta ut även Jennie Simms och Alyssa Baron i truppen. FIBA:s regler tillåter endast 1 naturaliserad spelare i landslaget, men advokatfirman som representerat Israel mot FIBA menar att Cohen och Baron nu kan spela som israeliska medborgare, vilket då öppnar för Jennie Simms att ta platsen som naturaliserad.

Cohen var med även i matchen för två år sedan, men var relativt anonym i den matchen. Med Baron och Simms jämte sig blir Israel oerhört potenta. Baron, 30 år gammal, har ett kompakt och pricksäkert skott som hon kan sänka från planens alla hörn, både assisterad och på egen hand. Såhär långt i Israeliska ligan sänker hon 41 procent av sina trepoängsförsök.

Simms är en spelare som till och från spelat i WNBA sedan 2017. Hon är inte en stjärna i den ligan, men i FIBA Europe Cup noterar hon regelbundet över 20 poäng och 10 returer.

Bortom dem finns “egna produkterna” Daniel Raber, Eden Rotberg, Gill Eisner och kanske framförallt Yarden Garzon, som i Israels första kvalmatch var lagbäst med 16 poäng.

Kritisk match för Sverige

Det är små marginaler i grupp J. Gruppen innehåller bara tre lag och ett av dem, Israel, är redan kvalificerade till EuroBasket 2023 som värdland. Sverige behöver antingen vinna gruppen eller bli en av de fyra bästa grupptvåorna för att ta sig vidare. Blågult har redan uppförsbacke efter en inledande förlust mot Lettland på bortaplan för ett år sedan, men en vinst mot Israel vore en bra början. 

Uppkast kl 19:05 på Fyrishov i Uppsala. Om du inte kan vara på plats ser du matchen på SVT.

Damer U16 inleder B-EM
Damer U16 inleder B-EM
17 aug 2022

Imorgon torsdag 18 augusti är det dags för Damer U16 att spela ungdoms-EM...

Herrar U16 inleder B-EM
Herrar U16 inleder B-EM
11 aug 2022

Imorgon torsdag 11 augusti är det dags för Herrar U16 att spela ungdoms-EM...

Damer U18 inleder EM
Damer U18 inleder EM
5 aug 2022

Imorgon lördag 6 augusti är det dags för Damer U18 att spela ungdoms-EM igen....


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago